БОЛНИЦАТА

  The Hospital

  JO STROMGREN KOMPANI, Oslo NORWAY

  26.09.20:00 МКЦ YCC

  Автор | Author:
  JO STROMGREN

  Режисер | Director:
  JO STROMGREN

  Во далечна болница, три медицински сестри се обидуваат да го издржат недостатокот од пациенти со повредување и закани една кон друга, изведувајќи ги своите должности на себе како алтернатива за вистинската работа. Не е здрава активност, но сепак времето поминува. Војник-дрвосечач постојано наминува кај нив, откривајќи далеку поедноставно толкување за нивните проблеми. Ова е првата претстава на ЈСК со целосен женски кастинг, што наиде на изненадување кај повеќето, поради навидум мажествениот имиџ на компанијата. Ваквиот избор донесе свеж воздух и нова инспирација за театарот. Претставата стана силна потврда на филозофијата на компанијата за употребата на бесмислен јазик во претставите и доделување локална естетика на секоја продукција. Накратко – идејата за пат по светот со нешто исландско, и тема и јазик, ќе беше застрашувачко за повеќето луѓе уште пред да се проба. Компанијата уште смета дека треба да добие медал од исландскиот Министер за култура за промоција на истата. Земајќи предвид дека Норвешка е еден од најголемите непријатели на Исланд веќе 1000 години, напорот на компанијата е импресивен. Како театар, тие сè уште се во исчекување на признанието.

  In a remote hospital, three nurses try to endure the lack of patients by injuring then treating each other, performing their duties on themselves as an alternative to the real thing. Not a healthy activity, but it passes the time. A military chopper is constantly passing overhead, revealing a far simpler explanation for their problems. This was JSK’s first show with an all-female cast. Which came as a surprise to many due to the rather masculine image of the company. The choice brought fresh air and new inspiration. The show became a confirmation of the company philosophy on nonsensical languages and the allocation of a local aesthetic to each production. In short – the idea of traveling around the world with something Icelandic, both in theme and language, would have scared most people off before even trying. The company still thinks it should have gotten a medal of honour from the Icelandic Minister of Culture for their worldwide promotion of their culture. Considered also that Norway has been Iceland’s main enemy for 1000 years, the company effort is even more impressive. The company is still waiting for this recognition.

  Guri Glans, Gunhild Aubert Opdal, Ingri Enger Damon

  Продукција/Production: Jo Strømgren Kompani
  Кореораф, текст, сценографија/Choreographer, Script, Set Designer: Jo Strømgren
  Костимограф/Costume Designer: Catrine Gudmestad
  Mузика/Music: Haukur Morthens, Donizetti, Bach, Los Paraguayos, Nancy Sinatra, Jan Garbarek, Barry Adamson, Jørgen Knudsen
  Дизајн на звук/Sound design: Lars Årdal, Ken Ruben Theodorsen
  Дизајн на светло/Lighting design: Stephen Rolfe
  Фотограф/Photographer: Knut Bry
  Извршен продуцент/Executive producer: Ann-Christin Danhammar
  Инспициент/Stage manager: Tine Rude
  Во копродукција со/In coproduction with: BIT Teatergarasjen, Norwegian National Theatre, Bergen International Festival, Rogaland Teater

  Времетраење/Duration: 70’
  Jазик/Language: Aпсурден исландски и по малку англиски јазик / Nonsensical Icelandic and little English language

   official web

  БОЛНИЦАТАadmin