45. МОТ 2020, ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

„Ајхман во Ерусалим“ – критики

„Ајхман во Ерусалим, во режија на Јернеј Лоренци, кој јасно ја разбира потребата да се реши проблемот со баналноста на злото и неговото присуство кај секој човек, зборуваше за тоа и во интервјуата претходно, доаѓа во момент кога практично цела Европа ги доведува во прашање нејзините антифашистички корени, а ревизионистичкиот став на Хрватска кон нејзиното историско наследство, особено кон наследството на усташката државата, го достигна својот врв“.
Драган Марковина, Телеграм
„Социјално ангажираниот „Ајхман во Ерусалим“ на Јернеј Лоренци е повеќе од театарска продукција: тој ја носи меморијата за пеколот на холокаустот и пораката за љубовта на хрватската јавна сцена, и тоа е од примарна важност во денешното милје во кое усташкиот поздрав и концентрациониот логор Јасеновац систематски се релативизираат“.
Нина Ошеговиќ, Тпортал
„Ајхман во Ерусалим е документарна театарска реконструкција на архитектурата на злото. Со филигранска прецизност ги анализира автентичните сведоштва за процесот на дехуманизација и истребување на милиони Евреи и ја разоткрива сегашната десничарска реторика низ Европа како онаа што доведе до холокауст!“
Геа Влаховиќ, Тпортал
„Актерската екипа е брилијантна без исклучок, со Миа Мелкер за нијанса позабележителна од другите. Актерката, родена во 1986 година кога му се судеше на постариот воен злосторник Артуковиќ, ја истакнува својата младост и инсистира на неемпатија. Нејзиното потенцирање дека нема никаква врска со приказната всушност го продлабочува влијанието на театарската претстава“.
Сњежана Павиќ, Волим казалиште
„Длабоко трогнати од она што го зборуваат, актерите нѐ протресуваат и нас. Но, оваа претстава не е за баналноста на злото, за Ајхман, за обичните луѓе што се на страната на злото. Оваа емисија е за последиците од таквото зло. За тоа што се случува кога преовладува злото. А, хоророт што произлегува од тоа зло, хоророт што е незамислив во нормални околности, може да се прераскаже и само симболично да се претстави, како што е направено во оваа претстава со уметност и ефикасност. (…) Бидете сигурни дека нема да го пропуштите!“
Томислав Шадеш, Јутарњи лист
„Режисерот Јернеј Лоренци направи театарска продукција со мал, но брилијантно избран тим на актери (мора да ги издвојам заложбите на Пјер Меничанин и Дадо Ќосиќ), кои одат многу длабоко во испитувањето на сопствените истории и етички позиции во контекст на минатиот и присутниот фашизам. (…) Лоренци успешно покажува колку се подобри актерите што учат и истражуваат, отколку нивните колеги што само ги следат нивните ‘импулси’“.
Наташа Говедиќ, Нови лист
MOT