ЦИРКУС ПИРАНДЕЛО

  • сцена: Фросина

селекција за награда БИШ 2022

НУЦК „Антон Панов“ Струмица (МКД)

Режија: Bojan Trifunovski

Времетраење: 100’
Јазик: македонски со англиски превод

teatar.antonpanovstrumica

Автор: Luigi Pirandello
Улоги: Stojan Velkov-Trn, Kosta Angov, Angelina Trenchova-Angelova, Tankica Stojanova, Eftim Trajchov Gjaurski, Vancho Vasilev, Igor Todorov

Адаптација: Bojan Trifunovski
Сценографија и костимографија: Ljupcho Jovanov
Асистент на сценографија: Ana Bozhijanova
Инспициент: Katerina Beninova


Потпирајќи се на двете познати пиеси на нобеловецот Луиџи Пирандело, на пиесите „Шест лица го бараат авторот“ и „Вечерва импровизираме“, како и на неколку негови кратки раскази, претставата „Циркус Пирандело“ е своевиден коментар, но и толкување на естетиката на славниот Италијанец. И тоа преку визурата на циркусот и неговата – ексцентричност. Наместо класичниот драмски текст тука е „текстот-материјал“, кој допрва се менува, надградува и допишува. Наместо убаво „скроена“ претстава, која е непроменлива целина, се создава претстава преку принципот на лабораториско истражување.

Модерна, брза, непредвидлива и забавна претстава, која комуницира со публиката, но не на евтин и заводлив начин, туку преку метафорите на нашето постоење, преку метафората на циркусот за состојбите во театарот и состојбите во општеството

Фросина