ДЕМОНИ

  • сцена: сала 25 Мај

селекција за награда БИШ 2022

Н.У. Народен театар Битола (МКД)

Режија: Vasil Hristov

Времетраење: 100’
Јазик: македонски превод на англиски

narodenteatarbitola.com

Автор: Lars Noren

Улоги: Ilina Chorevska, Ognen Drangovski, Marija Stefanovska, Zdravko Stojmirov

Сценографија: Valentin Svetozarev
Костимографија: Andrej Gjorgievski
Инспициент: Dimitar Mihajlovski
Суфлер: Mirjana Hristovska
Тон-мајстор: Aleksandar Dimitrovski
Светло-мајстор: Igor Micevski
Фотограф: Ivona Kochov


Секој од нас во различни години од животот ги открива или пак ги запознава  своите „демони“ во себе.

Колку често ги лажираме нашите партнерски односи, кои се токсични и нездрави? Каква е таа љубов, која нѐ тишти и нѐ прави тажни? Зошто на моменти сме несреќни?

Ова се само дел од прашањата што често ни зујат во главата, а свесно ги игнорираме. На сцената гледаме четворица актери или четири „огледала“ во кои не само што го гледаме нашето лице, туку и ја чувствуваме и нашата душа, копнеж, тага, љубов… Со еден збор гледаме еден ЖИВОТ.

„Демони“ е драма за човечките доблести и несовршености, за љубовта и омразата.

Интимна модерна антибајка за две двојки, навидум сосема различни, но поврзани во несреќата, траумата, неможноста да љубат…

сала 25 Мај