КИСЛОРОД

  • сцена: сала 25 Мај

селекција за награда БИШ 2022

Народен театар Битола (МКД)

Режија: Ivan Jercic

Времетраење: 65’
Јазик: македонски 

www.narodenteatarbitola.com

Автор: Ivan Viripaev
Улоги:
Viktorija Stepanovska Jankulovska, Nikola Stefanov

Костимографија: Marta Dojchinovska
Авторска музика и избор на музика: Aleksandar Dimovski
Светло: Nikola Gjeorgjievski
Шминка и фризура: Stefanija Stojchevska
Видеоматеријали: Marjan Gjeorgjievski
Видеооператор: Vladimir Perelovski
Гостин во видеото: Marjan Naumov
Фотограф: Stisnijovski Photography
Продукција: National Theatre Bitola
Копродукција:
Center for culture – Bitola


Како да се преживее сегашноста, како да се гради иднината, како да се заборави минатото? Некогаш длабоко и инстинктивно праведно, некогаш брутално сурово, ја пишуваме книгата за своите животи на отуѓен, неочекуван начин, навидум без емоции, во ера што не ни остава друг избор. За ова најмногу можеме да научиме ако се нурнеме во своите длабоки размисли и отворено да разговараме за нештата што нè окупираат.

Кислород е всушност поетско дело што акумулира гнев, надеж, емоции и мисли на цела генерација од источниот блок, млади луѓе, кои пораснаа заглавени транзиција и продолжија да живеат во дивиот капитализам, што беше резултат на истата таа транзиција. Претставата преку човечката потреба и желба слободно да дише, навлегува длабоко во потребата на човекот да живее… Да живее живот полн со љубов, среќа, емпатија, солидарност, наспроти одразот во огледало, кој сè почесто го гледа денешниот човек.

„Возбудлива и провокативна претстава, која низ исклучителни инвентивни и емотивни играни актерски и режирани драмски сцени во својата комплексна структура поттикнува преиспитување на сложените егзистенцијални прашања со критика на општествените, социјалните и политичките проблеми.“

сала 25 Мај