МОЖАТ ЛИ ПТИЦИТЕ ДА СЕ ЗАБАВУВААТ?

  • сцена: Фросина

Битеф (РС)

Режија: Nikola Isakovic

Времетраење: 60’
Јазик: српски со македонски превод

www/teatar.bitef.rs

Автор: Tijana Grumic
Изведувачи–куклари:
Mladen Milojkovic, Danilo Brakocevic, Ana Milosavljevic

 

Сценографија, кукли-објекти: Jovana Matic, Ema Pavlovic
Електромеханика:
Stevan Golubovic 
Видеоанимација:
Masa Tadic
Видеомонтажа:
Momcilo Vujovic
Изведувачи–куклари
: Mladen Milojkovic, Danilo Brakocevic, Ana Milosavljevic
Извршен продуцент:
Sanja Ljumovic
Организација:
Aleksandar Bradic
Форографија:
Nenad Sugic
Графички дозајн:
McCann Belgrade
PR:
Slavica Hinic
Технички директор:
Ljubomir Radivojevic
Менаџер на сцена: 
Maja Jovanovic
Светло-мајстор
: Dragan Djurkovic, Igor Milenkovic
Тон-мајстор:
Miroljub Vladic, Jugoslav Hadzic
Гардероберка:
Marta Narancic
Декоратери:
Goran Gavrancic, Aleksandar Marinkovic, Vladan Milosevic
Продукција:
Bitef Theatre


„Можат ли птиците да се забавуваат?“ нè потсетува дека светот не е и не треба да биде антропоцентричен. Затоа како форма за претставата е одбран еден подвид на кукларството – театар на предмети. Човек остава нешта зад себе – лични предмети и умотворби, создадени поради неговото преживување или забава. Тие присуствуваат на многу важни настани и историски моменти, кои понекогаш на нив оставаат и директни последици.

Со напредокот на технологијата, сè повеќе куќни предмети добиваат и разни нови функции. Од друга страна пак, ние сè полесно ги отфрламе и поради ситни грешки веднаш ги заменуваме за нови.

Оваа форма на театар е и многу еколошка, затоа што основната идеја е за куклите и сценографијата да се користат веќе постоечки предмети и материјали што имале свој живот, историја и некоји други искуства, кои биле дел од некои други претстави и случувања.

Фросина