ПОЈАВУВАЊЕ НА ИЗВЕДБАТА

  • сцена: сала 25 Мај

Номад танцова академија Хрватска (БЕ/ХР)

уметнички директор: Aleksandra Janeva Imfeld

Времетраење: 50’

 

Кореографија и изведба: Koraljka Begovic, Aleksandra Janeva Imfeld,
Mia Kevo, Larisa Lipovac, Navojec, Nives Soldicic, Melita Spahic Bezjak, Irma Unusic

Продукција: Nomad Dance Academy
Драматургија:
Jasmina Zaloznik
Музика:
Marin Zivkovic
Дизајн на светло:
Sasa Fistric
Костими:
NDA CRO под влијание од Irma Unusic
Асистент на кореографија:
Tamara Curic
Сценографија:
Hrvoje Jelincic


Привремениот колектив вклучува кореографи и изведувачи/танчери, кои во нивниот секојдневен живот и практика се однесуваат како средство што ги поттикнува танцовите заедници во нивните локални контексти околу и низ Хрватска. Се собра со цел да ги спои своите креативни сили во продукција на изведбата, одбележан и под влијание на нивните уметнички разлики како сила на таквото заедништво. Поимот појавување, иако повеќеслоен и контроверзен по својата суштина, е живописно присутен и на многу начини ги води уметничките процеси, што беше причина спонтано да стане поттик, тема, метод и процедура воедно, во оваа изведба.

Изведбата во согласност со феноменот на појавувањето е во остар контраст со адаптивното однесување, кое едноставно ги апсорбира или одговара на надворешните барања, како и нарушувањата, но и ги изненадува и предизвикува изведувачите, како и публиката притоа нудејќи искуство на колективност во акција.

сала 25 Мај