Република Баклава

  • сцена: Фросина

Атина и Епидариус фестивал (ГР)

Режија: Anestis Azas

Времетраење: 100’
Јазик: грчки со македонски превод

aefestival.gr

Автор: Gerasimos Bekas and the team
Улоги: Katerina Mavrogeorgi, Cem Yigit Uzumoglu, George Katsis, Gary Salomon

 

Идеја и режија: Anestis Azas
Драматургија и асистент на режија: Michalis Pitidis
Сценографија: Eleni Stroulia
Костимографија: Vassilia Rozana
Дизајн на светло: Eliza Alexandropoulou
Дизајн на звик, музика: Panagiotis Manouilidis
Видеомонтажа: Dimitris Zachos
Фотографија на видео: Michalis Gkatzogias
Кореографија: Zoe Chatziantoniou
Продукциски менаџер: Kostis Panagiotopoulos


„Република Баклава“ е псевдо-документарна театарска претстава инспирирана од историските настани од Грчката војна за независност (1821), која е сместена во современиот, дигитално поврзан свет на сегашноста. Сржта на претставата ја сочинуваат двајца млади луѓе кои се обидуваат да се ослободат од товарот на вечните стереотипи на нетрпеливост и да си дадат нов идентитет. Група „истражувачи“ се појавуваат на сцената за да го реконструираат минатото на таа мала нација, неговото потекло, конфликти и наследство. Следејќи низа фиктивни, надреални и комични ситуации, претставата ги истражува прашањата на идентитетот и политичката организација низ призмата на денешницата.

Надреална комедија, која е некаде помеѓу документарец и фикција. Од првиот момент на нејзиниот колапс, историјата на Република Баклава е предмет на документарно истражување. Денес, тоа е елдорадо за фанатиците на криптовалутите, бидејќи голема количина сè уште е закопана во нејзината пепел.

Фросина