САД САМ АЛМОСТ 6

  • сцена: сала 25 Мај

Институт Еманат, Ферлин (СЛО)

Режија: Матија Ферлин

Времетраење: 55’

emnat.si

Креација: Matija Ferlin
Изведба: Matija Ferlin

Драматург: Katja Praznik
Сценографија: Artikl, Silvio Zivkovic
Костими: Artikl
Дизајн на светло: Urska Vohar, Sasa Fistric
Соработници: Alexandar Nussbaumer, Mauricio Ferlin, Maja Celija, Maja Delak
Координатор на проектот: Sabina Potocki
Продуцент: Emanat Institute, Ferlin d.o.o.
Копродукција: Chez Buswick, New York, Bunker – The Old Power Station Elektro
Ljubljana


Во својата соло-изведба Sad Sam Almost 6, Матија Ферлин сака да го истражи умот на детето, кој не е условен од ништо, ниту од сопственото постоење. Додека растеме, совеста на постоењето создава бројни „тероризирачки“ факти, кои се резултат на општествените услови и стеги. Сите фиктивни ликови од детството стануваат непријатели. Фактот дека треба да пораснеме резултира со несовршености, кои ги прават нашите животи и начини на постоење специфични и индивидуални. Овaa претстава е дел од проектот (Не)Врзани Движења и е развиен во партнерство помеѓу Станица – Сервис за современ танц, Белград; Номад танцова академија Словенија, Љубљана; Номад танцова академија Бугарија, Софија; Танцфабрик Берлин и Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата, Скопје.

Матија Ферлин е хрватски театарски режисер, кореограф на ансамблот за танц и изведувач на свои соло-претстави. Дипломирал на Школата за развој на нов танц во Амстердам, а потоа живеел и работел во Берлин и Торонто.

сала 25 Мај