ШОПИНГ И ФАКИНГ

  • сцена: сала 25 Мај

селекција за награда БИШ 2022

НУ Турски театар – Скопје (МКД)

Режија: Shenaj Mandak

Времетраење: 96’
Јазик: турски со превод на македонски и англиски

turktiyatrosu.mk

Автор: Mark Ravenhill
Улоги: Metin Ibrahim, Stefanija Nachevska, Hakan Daci, Ebru Musli, Selpin Kerim

Продуцент: Tadea Pavlovska
Сценографија
: Martin Manev
Костимографија: Ivana Sekuloska
Драматург: Stefan Milenkov
Композитор: Luka Jankuloski
Кореографија: Krenare Nevzati – Keri
Визуелен уметник: Muamer Vishko


Денешната цивилизација ги пречекува следните генерации принудувајќи ги да прифатат одредена нормала, која таа ја обезбедува како погодна околност на постоењето. Но, кога во таа навидум функционална и просперитетна нормала сведочевме огромни катастрофи во изминативе години, сакавме да поверуваме дека можеби војната, болеста, социјалното робство, конзумеризмот, емотивниот и моралниот пад…

Претставата “Shopping and fucking”, како и самиот драмски текст не се обидуваат да дадат одговор или некакво решение за актуелните проблеми, туку ги поставува прашањата, верувајќи дека ќе успеат да допрат до гледачот и ќе поттикнат значаен разговор за темите на кои се однесува.

Забораваме, остануваме рамнодушни и си дозволуваме да го занемариме непријатното, не сфаќајќи ја близината и неминовноста на тој судбоносен пропаст. Со ваквиот однос полека го губиме контактот со себеси и исто како ликовите во драмата, стануваме дел од (и го продолжуваме) системот што го презираме.

сала 25 Мај